صنایع غذایی و کشاورزی از مهمترین ارکان سلامت یک جامعه به شمار میروند که هرکدام از آنها، دارای یک زنجیرهی طولانی از زمان تولید تا ارائه به مشتری هستند. یکی از حلقههای مهم و مشترک بین این صنایع، سردخانهها و سیستم انبارداری مواد غذایی است که کیفیت خدمات آن، میتواند تأثیر بسیار زیادی بر روی کیفیت نهایی محصول ارائهشده در بازار داشته باشد. ما در این مقاله در وبسایت سردخانه، به بررسی صنعت سردخانه ارومیه میپردازیم و ظرفیتهای موجود در این منطقه را موردبررسی قرار میدهیم.
سردخانه
سردخانه چیست؟
سردخانه درواقع یخچال بسیار بزرگی است که از آن برای نگهداری حجم زیادی از مواد غذایی و محصولات کشاورزی استفاده میشود. سردخانهها معمولا دارای یک ساختمان بزرگ و اتاقکهای متعدد هستند. تقسیم کل فضای سردخانه به این اتاقها، کمک میکند تا بتوان سرمای یک دست و مناسبی را به تمام محصولات موجود در سردخانه رساند. این مکانها به تناسب کاربردی که دارند و محصولاتی که در خود نگهداری میکنند، تقسیمبندیهای گوناگونی دارند که هر یک از آنها، باید متناسب با کاربردی که قرار است داشته باشند و طبق قواعد همان کاربرد ساخته شوند؛ بهعبارتدیگر برای ساخت هر یک از انواع سردخانه، باید از تجهیزات و امکانات مناسب آن استفاده شود و نوع طراحی نیز میتواند بسیار متفاوت باشد.
کاربرد سردخانه
مهمترین وظیفه یک سردخانه، حفظ کیفیت محصولات موردنظر در مدتزمان مشخص است. اگر یک سردخانه نتواند این کار را بهخوبی انجام دهد، عملا از نظر ساخت و رعایت استانداردهای مربوطه بهدرستی طراحی و اجرا نشده است. سردخانه در حفظ کیفیت مواد غذایی و محصولات کشاورزی نقش مهمی دارد. جالب است بدانید کاربردهای سردخانه به صنایع دارویی و حتی نظامی نیز مربوط میشود و میتوان کاربردهای بسیار گستردهای را برای آن نام برد. سردخانههای کوچک خانگی که برای نگهداری محدود مواد غذایی، سردخانههای فروشگاهی که برای نگهداری مواد غذایی و پروتئینی مورداستفاده قرار میگیرد، سردخانههای تجاری که در مراکز فروش بزرگ یا رستورانها هتلها مورداستفاده قرار میگیرد و سردخانههای صنعتی عظیم که در کارخانههای بزرگ و در انبارها استفاده میشوند، تنها بخشی از کاربردهای گسترده سردخانه است. در ادامه این مقاله در وبسایت سردخانه به بررسی صنعت سردخانه ارومیه میپردازیم.
سردخانه میوه
صنعت سردخانه در ارومیه
طبق آمارهای موجود از صنعت کشاورزی استان آذربایجان غربی، بهطور میانگین در یک سال حدود یکمیلیون و ۲۰۰ هزار تن میوه، در این استان تولید میشود که با توجه به موقعیت جغرافیایی مناسب این منطقه و همچنین، موقعیت مرزی آن با همسایههای ایران یک پتانسیل بسیار خوب و مناسب برای صادرات و همچنین صنعت سردخانه ارومیه بهحساب میآید. اما عدم مدیریت مناسب موجب شده است تا حجم زیادی از سرمایهگذاران و اهالی منطقه، نسبت به ساخت سردخانههای میوه اقدام کنند؛ این امر موجب شده تا میزان ظرفیت سردخانههای موجود در استان، بیش از نیاز فیزیکی و نیاز بازار میوه باشد. قالب محصولات تولید شده در استان آذربایجان غربی سیب و انگور است که با توجه به ماندگاری این محصولات، بیشتر تقاضا برای نگهداری سیب است.
توجه بیش از حد به بحث دپو میوه و صادر نشدن مجوزهای پیاپی، بدون در نظر گرفتن ظرفیتهای تولید و نگهداری استان موجب شده است که تقاضا بهاندازه کافی نباشد. این امر موجب تغییر کاربری بسیاری از این مراکز و همچنین، پایین آمدن تعرفهی نگهداری میوه در سردخانهها است. این موضوع در کنار بالا رفتن هزینههای دلاری واردات تجهیزات موردنیاز سردخانهها، فشار زیادی را به این صنعت وارد میکند. جالب است بدانید با وجود این ظرفیت مازاد بر نیاز صنعت سردخانه ارومیه، هنوز هم مجوزهایی برای احداث سردخانههای جدید صادر میشود؛ اما راهکار حل این مشکل چیست؟ در ادامه این مقاله در وبسایت سردخانه بررسی راهکارهای حل مشکل صنعت سردخانه میپردازیم.
سردخانه میوه جات
راهحلهای صنعت سردخانه ارومیه
ارومیه و بهطورکلی آذربایجان غربی دارای آبوهوا و خاک بسیار مناسبی است؛ ولی با وجود این شرایط مناسب هنوز میانگین محصول در باغهای این استان، حدود ۲۴ هزار تن در واحد هکتار است که این میزان محصول، از مقدار استاندارد جهانی پایینتر است و باغداران میتوانند، با اصلاح نژاد محصولاتی که تولید میکنند بازدهی بیشتری از باغهای خود داشته باشند. این کار موجب میشود تا هم خودشان به سود بیشتری برسند و هم بخش قابلتوجهی از ظرفیتهای خالی سردخانههای میوه پر شود. همچنین بازاریابی مناسب برای فروش میوهها در بازارهای خارجی، میتواند این اطمینان را ایجاد کند که باغداران هر آنچه را که تولید میکنند میفروشند؛ در این صورت باغدار نیز میتواند با خیال راحت حجم تولید خود را بدون ترس از تلف شدن آن افزایش دهد.
راهکار دیگری نیز وجود دارد، مثلا امکانات مناسبی برای انتقال محصولات استانهای مجاور به سردخانههای آذربایجان غربی فراهم شود. اینگونه باغداران در دیگر استانها میتوانند محصولات خود را به منطقه بیاورند و ضمن اطمینان از ماندگاری آنها، از این امتیاز مجاورت به مناطق مرزی استفاده کنند و محصولات خود را در بازارهای بینالمللی به فروش برسانند. بدینگونه همظرفیت خالی سردخانهها پر خواهند شد که به نفع صنعت سردخانه ارومیه است و هم فرصتهای شغلی جدید در استان پدید خواهد آمد که به رونق اقتصاد منطقه کمک خواهد کرد. مراکز در حال ساخت و نیمه ساخت دیگر هم میتوانند در همین مراحل اولیه، با اعمال تغییرات کوچکی بخشهای مهم در زیرشاخههای صنعت کشاورزی تبدیل شوند؛ بسیاری از آنها میتوانند با سرمایهگذاری روی صنایع بستهبندی و یا سردخانههای مربوط به مصارف دیگر، وارد بازار جدید شوند که بازدهی بیشتری برای آنها داشته باشد.
نقش طراحی استاندارد
همانطور که در مقدمه گفته شد طراحی سردخانه بسیار دقیق و حساس است و به نوع کاربری آن بستگی دارد، با توجه به هزینههای دلاری سنگین واردات قطعات و لوازم موردنیاز سردخانهها، هر عاملی که موجب صرفهجویی و جلوگیری از هدر رفتن انرژی و سرمایه میشود حائز اهمیت است. طراحی سیستم سرمایشی متناسب با ابعاد و نیاز میتواند صرفهجویی قابلتوجهی را در مصرف انرژی به همراه داشته باشد؛ علاوه بر این عایقبندی مناسب و تقسیم فضاها به نسبت درست، یکی دیگر از عوامل مهم و تأثیرگذار است.
اگر تقسیم بندی فضا به درستی انجام نشود بخشی از محصولات حجم زیادی از سرما را دریافت میکنند و بخش دیگر، در مجاورت سرما نیست و ممکن است از نظر کیفیت آسیب ببیند. مجموعه این عوامل میتوانند یک طراحی کامل و درست را رقم بزنند که در آن، مصرف انرژی به حداقل میرسد و همچنین بهترین بازدهی کیفیتی را برای محصولات به همراه دارد.
نتیجه گیری
مدیریت مناسب منابع و ارتباطات بازاریابی، میتواند بستری را ایجاد کند که در آن به بهترین شکل از منابع و پتانسیلهای منطقه استفاده شود و همچنین از ضرر بیشتر صاحبان سردخانه ارومیه جلوگیری کرد. این امر نیازمند سیاستگذاریهای درست و همچنین همراهی سرمایهگذاران و صاحبان سردخانههای صنعتی در منطقه است.